ComoPex

Σωλήνες

Η Interplast παράγει μια ευρεία γκάμα σωλήνων για υδραυλικές εγκαταστάσεις ζεστού και κρύου νερού. Οι σωλήνες Como-pex παράγονται σε διατομές από 12mm έως 32mm και διατίθενται σε κουλούρες ή ευθύγραμμα τμήματα.

Ο χρόνος ζωής τους υπολογίζεται πάνω από 50 χρόνια , για θερμοκρασίες μέχρι 95ºC και με πιέσεις λειτουργίας από 6 έως 10bar. Θερμοκρασιακές αιχμές 110ºC σε πίεση 4 bar δεν επηρεάζουν τους σωλήνες Como-pex που λόγω της δικτυωμένης τους δομής επανέρχονται στην αρχική τους μορφή.

Οι σωλήνες Como-pex παράγονται με ή χωρίς φραγή οξυγόνου και υπερκαλύπτουν την Ευρωπαϊκή νόρμα ΕΝ 12318 και τα γερμανικά DIN 16892/16893 . Οι σωλήνες που φέρουν στρώμα φραγής οξυγόνου ανταποκρίνονται και στο DIN 4726 και είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι για εφαρμογές σε εγκαταστάσεις θέρμανσης. Το εξωτερικό στρώμα EVOH δεν επιτρέπει το οξυγόνο να εισχωρήσει στο σωλήνα και να δημιουργηθεί διάβρωση στα μεταλλικά μέρη του συστήματος.

Πιστοποιήσεις: ΕΒΕΤΑΜ Ελλάδας, SKZ Γερμανίας, CSA Καναδά, WRAS Μεγ.Βρετανίας, AENOR Ισπανίας, ZIK Κροατίας, ELECTROCERT Ρωσίας, SEPROKIIVBUD PROEKT Ουκρανίας.

Έλεγχοι: ΕΛΟΤ, Γενικό Χημείο του Κράτους.

Εγγύηση: 30 χρόνια για το σωλήνα και 10 χρόνια για τα μεταλλικά εξαρτήματα ως προς τη στεγανότητα των συνδέσεων, από την ALLIANZ για χρηματικό ποσό έως 3.000.000 €.

ΘερμοκρασίαΧρόνος ζωήςΠίεσηΣυντ. ασφαλείας
20°C5019.51.5
60°C50131.5
80°C509.61.5
95°C508.21.5

Ιδιότητες & Πλεονεκτήματα

Η εξαιρετική συμπεριφορά των σωλήνων δικτυωμένου πολυαιθυλενίου σε υψηλές θερμοκρασίες έως 110°C, σε υψηλές πιέσεις έως 24 bar και η διάρκεια ζωής τους για τουλάχιστον 50 χρόνια, η ευρεία χρησιμοποίηση τους τα τελευταία 35 χρόνια και οι παρακάτω ιδιότητες, τους έχουν κατοχυρώσει ως τους πιο δημοφιλείς σωλήνες για θέρμανση σ’ όλο τον κόσμο.

Έχουν σχεδιαστεί για χρόνο ζωής πάνω από 50 χρόνια, σε θερμοκρασίες μέχρι 95º C και πιέσεις λειτουργίας 6 έως 10 bar. Θερμοκρασιακές αιχμές 110º C σε πίεση λειτουργίας 4 bar δεν επηρεάζουν τους σωλήνες Como-pex.
Λόγω της δικτυωμένης δομής τους οι σωλήνες Como-pex έχουν θερμική μνήμη που τους επιτρέπει να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή. Ουσιαστικά η εσωτερική δομή του υλικού «θυμάται» την μορφή που δόθηκε κατά την παραγωγή.
Το υλικό είναι ανθεκτικό στις περισσότερες χημικές ουσίες, ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση η ρήξη σε συνήθεις πλαστικούς σωλήνες δεν επηρεάζουν το Como-pex.
Οι σωλήνες Como-pex παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση ακόμη και σε περιοχές όπου το νερό είναι πολύ σκληρό, παραμένοντας αναλλοίωτοι στο χρόνο. Σε αντίθεση με τους μεταλλικούς σωλήνες , δεν παρουσιάζουν καμία ηλεκτροχημική διάβρωση. Επίσης η υψηλή ταχύτητα του νερού δεν προκαλεί διάβρωση.
Οι σωλήνες δικτυωμένου πολυαιθυλενίου παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή μηχανική αντοχή και αντοχή σε κρούση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται ως προστατευτικό κάλυμμα σε ρουλεμάν μεταφοράς πολύ αιχμηρών αντικειμένων σε βιομηχανίες σκληρών μετάλλων.
Η δομή του υλικού και η λεία υφή της επιφάνειας εξασφαλίζουν χαμηλές απώλειες τριβής με αποτέλεσμα τη χαμηλή αντίσταση και τη μικρή πτώση της πίεσης στις σωληνώσεις. Γι’ αυτό το λόγο κάνουν οικονομικότερη την εγκατάσταση γιατί για την ίδια ποσότητα νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωλήνες μικρότερης διατομής και αντλίες μικρότερης ισχύος. Στην περίπτωση των μετάλλων ο συνδυασμός των συνεπειών, τριβής και διάβρωσης επιδεινώνει το πρόβλημα. Για το λόγο αυτό τα δίκτυα που γίνονται με πλαστικούς σωλήνες θεωρούνται δίκτυα ομαλής ροής.
Το Como-pex δεν περιέχει τοξικές ουσίες. Υγειονομικές και τοξικολογικές αναλύσεις έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του για πόσιμο νερό. Οι σωλήνες ελέγχονται τακτικά από επίσημα ινστιτούτα (π.χ. Γενικό Χημείο του Κράτους, WRAS-NSF Μεγ. Βρετανίας) για την γεύση την οσμή, την ανάπτυξη μικροοργανισμών,την εκχύλιση ουσιών και μετάλλων που αφορούν τη δημόσια υγεία(κάδμιο, αρσενικό κ.ά.)
Το υδραυλικό σύστημα Como-pex λειτουργεί αθόρυβα. Οι σωλήνες έχουν ασφαλή μόνωση για ταχύτητες ροής νερού μέχρι 1m/sec σε αντίθεση με τους μεταλλικούς σωλήνες.
Οι σωλήνες ελέγχονται τακτικά από επίσημα ινστιτούτα για τις μηχανικές τους αντοχές (SKZ Γερμανίας, AENOR Ισπανίας, ΕΛΟΤ) και για την καταλληλότητα του στο πόσιμο νερό (WRAS Μ. Βρετανίας, Γενικό Χημείο του Κράτους). Οι σωλήνες Como-pex με φραγή οξυγόνου, εκτός των παραπάνω, ελέγχονται για τη διαπερατότητά τους από το οξυγόνο, από το MPA.NRW Γερμανίας .
Η Interplast εγγυάται για περίοδο 30 χρόνων με ασφαλιστική κάλυψη από την εταιρεία Allianz, για ζημιές που προκαλούνται από πιθανότητα λάθους στην παραγωγή του σωλήνα, με χρηματικό ποσό έως 500.000 € κατά περίπτωση και μέχρι του ανώτερου ποσού 3.000.000 € στη διάρκεια ενός έτους.

Προϊόντα